dinsdag 26 mei 2015

Boeken Consuminderen

Op zaterdag koop ik een krant, in eigen dorp kan ik daarvoor niet terecht en moet ik helaas buitendorps omdat ik graag wil kiezen uit NRC (gewoon, niet Next), Trouw en Volkskrant.  De meest aansprekende voorpagina van die dag bepaald mijn keuze. Nee, ik kijk er nog niet in; ik wil een kreukloos, "vast" exemplaar zodat ik 'm met het lekkerste ontbijt van de week en een grote pot thee kan ontmaagden. Die kranten voorzien ook altijd in boekrecensies, ik lees die niet allemaal, alleen als het onderwerp, de schrijver of de titel me op de één of andere wijze me aanspreekt. Nu gebeurt het regelmatig dat ik na het lezen van zo’n recensie zo geïnteresseerd ben dat ik het boek graag zou willen “hebben”. Maar ik kan natuurlijk niet alles zomaar kopen wat ik “wil hebben”. Enerzijds ontbreken me de middelen en anderzijds; dan wordt het een rommeltje. Ik heb nu een truc ontwikkeld die dit proces nu beter laat verlopen en die ik jullie graag wil meegeven omdat het je geld en rommel bespaart. Je ziet iets wat je wilt hebben, in mijn geval een boek, plaats dit als favoriet/bookmark/bladwijzer in een daarvoor bestemd mapje. Je kunt bijvoorbeeld een mapje aanmaken; verlanglijstje of boeken of kies zelf maar uit.
Als je iets voor je verjaardag kan vragen kijk je even in dit lijst je en heb je ze mooi bij de hand. Vervolgens loop je nog eens regelmatig je lijstje langs, wil je het nog steeds hebben? Ook na een jaar? Als dat het geval is zoek dan het boek of ander artikel op in Marktplaats; de kans is groot dat je het voor een paar euro kunt aanschaffen. Heb je, net als ik, het geluk dat  in je kennissenkring wat mensen zitten die regelmatig in kringloopwinkels komen; geef ze een afdruk van je lijstje mee!
Met betrekking tot boeken is er dan nog iets, Google Play Books is een handige functie om je digitale boeken op te slaan, maar biedt ook de mogelijkheid om boeken uit te proberen. Je kunt in Google Play Books namelijk boeken zoeken en meestal staat er bij “voorbeeld”, je kunt dan al een heel stuk lezen en als het je bevalt kun je het dan alsnog al dan niet digitaal aanschaffen. Dit heeft heeft mij al de aanschaf van dit boek bespaart; Michael Pye; Aan de rand van de wereld, hoe de Noordzee ons vormde. In november 2014 werd dit boek besproken in DWDD en het leek me interessant. Ik heb de eerste 55 bladzijden digitaal als voorbeeld kunnen lezen en het sprak me niet meer aan. Mocht dat wel het geval zijn geweest zou ik het nu al via Marktplaats kunnen kopen voor 7,50!
Welk boek heeft het deze week gehaald om op mijn verlanglijstje te komen? Jamal Ouariachi een honger.
Foto; Make that the cat wise
Nu is er één probleem met mijn "consuminderen" tip; de schrijver! Die zal ten slotte ook moeten leven, dus blijf vooral boeken kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.