maandag 9 augustus 2010

J.P. Sendker; Het theehuis van Kalaw

Waarom heb ik dit boek niet eerder gezien of gevonden? Het speelt zich immers af in Birma, waar ik alles van probeer te lezen. Mijn collega Frans kwam met dit boek aan, ik heb het geleend en wat een geluk! Wat mij betreft een pareltje van een boek, ik heb het in 3 dagen uitgelezen, ik vond het prachtig! Het boek gaat over een Amerikaanse die bij de zoektocht naar haar vader wordt geconfronteerd met mysterieuze en Boeddhistische krachten in het raadselachtige Birma.

Hierbij wil ik jullie attent maken op 2 stukken die me bijzonder aanspraken. (maar de rest van het boek is ook geweldig)

Pagina 117, U May (de monnik uit het boek) zegt tegen Tin Win:
'Ieder mens, elk wezen kent angst. Die hangt om ons heen als vliegen om de mesthoop van de os. Dieren slaan ervoor op de vlucht, ze breken uit en rennen, vliegen of zwemmen tot ze zich veilig wanen of dood neervallen van uitputting. Wij mensen zijn niet echt veel slimmer. We weten eigenlijk wel dat er geen plek op aarde is waar we ons voor onze angst kunnen verbergen en toch proberen we het. We streven naar roem en macht. We geven ons over aan de illusie dat we sterker zijn dan de angst. We proberen te heersen. Over onze kinderen en onze vrouwen, over onze buren en vrienden. Heerszucht en angst hebben iets met elkaar gemeen: ze kennen geen grenzen. Maar het is met macht en rijkdom net als met opium, dat ik in mijn jeugd meer dan eens heb geprobeerd. Beide komen hun belofte niet na. De opium bracht mij niet het eeuwige geluk, het wilde alleen maar steeds meer. Geld en macht kunnen angst niet overwinnen. Er is maar één kracht die sterker is dan angst. De liefde.'

Pagina 189, Tin win herhaalt wat U May hem heeft geleerd:
‘In elk leven ligt het zaad van de dood,’ had hij (U May) hem (Tin Win) de eerste jaren van hun vriendschap diverse keren uitgelegd. Dat de dood evenzeer bij het leven hoorde als de geboorte, dat niemand eraan kon ontkomen en dat het daarom zinloos was je ertegen te verzetten. Hoe eerder je hem als een natuurlijk deel van het leven accepteerde in plaats van hem te vrezen, hoe beter.

Voor dat jullie denken dat het een stichtelijk Boeddhistisch boek is, niets is minder waar. Het boek heeft onverwachte momenten waardoor het een beetje spannend is, je wilt graag weten hoe het afloopt. Verder is het ook een romantisch verhaal om bij weg te dromen. En interessant door de culturele verschillen in mysterieus Birma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.