woensdag 14 juli 2010

Herman Koch; Het diner

Ik ben van plan om wat vaker te gaan schrijven over boeken die ik heb gelezen. De stukjes die ik schrijf zijn enerzijds een beschrijving van het boek, anderzijds mijn mening over dat boek. Pas op! Ik ben geen kenner maar een genieter, ik vind snel iets goed en mooi. Ook is er een mogelijkheid om het besproken boek direct te bestellen bij Bol.com

Beschrijving: In een restaurant komen vier mensen samen: de ik-figuur, Paul, een afgekeurd docent, zijn echtgenote; zijn broer, beoogd minster-president, met ook zijn vrouw. Paul stoort zich aan veel, ook aan zijn broer waarmee hij in het verleden al eens een hoogoplopend conflict heeft gehad. Maar ook andere mensen ontkomen niet aan zijn toorn. De zoons van beide gezinnen hebben samen een gruwelijke misdrijf gepleegd. Dit moet besproken worden tijdens het diner. Hoe daarmee om te gaan? Hoe ver ga je als ouders in het toedekken van de gruweldaden van kinderen?

Voorop, ik vond het een mooi boek. Het is makkelijk te lezen, het is prettig geschreven. Je ziet de hoofdpersonen voor je en de situaties zijn zo beeldend geschreven dat je je in dezelfde ruimte voelt als waar het verhaal zich afspeelt. Ik had geen spannend boek verwacht, toch bleek dit boek dat op een bepaalde mannier wel te zijn. Je wilt graag weten wat er gaat gebeuren en wat er nu precies is gebeurd. De situaties en personages zijn zo beschreven dat je ze gemakkelijk herkend. Je kunt je makkelijk voorstellen dat je met dezelfde dilemma’s zou moeten “dealen”. Ik vond het einde, zonder te verklappen wat dat is, toch een beetje teleurstellend. Ik had gehoopt dat het allemaal niet waar zou zijn en dat de hoofdpersoon misschien toch “ethischer” zou zijn dan dat gedurende boek naar boven is gekomen. Het boek geeft stof tot nadenken; wat zou ik doen als….Het boek is een aanrader!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.