vrijdag 5 maart 2010

De bedjes worden gespreid!

Reed ik gisteren op de N280 ter hoogte van Baexem, zie ik dat de bedjes al weer worden gespreid! Daar wordt ik dan zo vrolijk van en het water loopt me alweer in de mond.
Voor wie het nog niet weet, asperges worden na Sint Jan (24 juni) niet meer geoogst. Men laat dan de asperges doorgroeien waarbij er een plantachtige struik ontstaat. Deze struiken verkleuren in de herfst. Gedurende de winter weet ik het niet precies, op veel plaatsen zie ik dat de inmiddels bruine planten van de akker worden gehaald en het veld ligt er dan plat en schoon bij. Op andere plaatsen zie je nog tot maart de verdorde planten op de oude bedjes staan. Hoe dan ook in Baexem zag ik dan gisteren weer prachtige nieuw opgeworpen bedjes liggen. Mooi recht en afgedekt met plastic. Nu is het nog koud en ligt de zwarte kant van het plastic naar boven. De asperge heeft het namelijk graag warm en nat. En door het zwarte plastic kan het bed de warmte van de zon absorberen.
Nu maar hopen dat de condities goed blijven! Hopelijk veel mooie lentezon met af en toe een bui. Half april hebben we zeker asperges. Maar mocht het allemaal mee zitten en als de zon zich voldoende laat zien kunnen we misschien al eerder genieten. Voor mij is de meest ideale Pasen die met asperges op de Paasdis. Pasen valt dit jaar vroeg op 4 april, zou het gaan lukken?
Asperges zijn wat mij betreft een ECHTE delicatesse. Maar een bepaalde periode verkrijgbaar en de rest van de tijd kan ik er alleen van dromen. Perfect toch? Van mij hoeven ze niet het hele jaar beschikbaar te zijn, zo hou je nog wat te wensen over!

Verder ben ik natuurlijk tragisch ouderwets en behoudend met betrekking tot mijn klassieke bereiding van asperges. Sorry allemaal, ik blijf bij mijn “oude” manier van asperges koken. Heel vroeger, toen ik nog jong en knapperig was heb ik examen gedaan op de opleiding “voortgezet restaurant kok”, de praktijkexaminator was de toenmalige Sous-Chef van Hotel-restaurant Juliana in Valkenburg. Het examenmenu bestond o.a. uit kalfsentrecote met asperges. Ik kookte de asperges op onderstaande manier en kreeg daarvoor complimenten! Dus hier komt ie dan: Koop verse asperges bij de boer om de hoek, alleen kort bewaren in een natte theedoek in de koelkast. Bereiding: Leg de asperges in water in de gootsteen, haal ze er één voor één uit en schil ze met een “boogje dunschiller”, voorzichtig laat ze niet breken. Maak van de schillen bouillon door deze op te zetten met ruim koud water, als het water aan de kook komt secuur afschuimen, voeg dan zeezout en hele foelie toe. Ongeveer 20-30 minuten koken, ondertussen de geschilde asperges in een natte theedoek. De bouillon passeren, mespuntje suiker en kook daar de asperges in. Garnituur: Achterham, geprakte gekookte eieren, gekookte (nieuwe) aardappelen en geklaarde roomboter. Smakelijk!!! Op tafel moet nootmuskaat staan maar ik zou er die als ik jou was niet op doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.